Indyk w sosie pomidorowym z cukinią i ryżem

KCAL: 550 WĘGLOWODANY [g]: 69 BIAŁKA [g]: 41,6 TŁUSZCZE [g]: 21,9


SKŁADNIKI:

Filet z indyka 150g porcja

Cukinia 300g kawałek

Pomidory w puszce 250g szklanka

Cebula czerwona 25g 1/2 sztuki

Olej rzepakowy 10g 1 łyżka

Ryż biały 50g 1/2 woreczka

Mleczko kokosowe, w puszce 40g 2 łyżki

Sól 2g szczypta

Chili pieprz cayenne 2g szczypta

Czosnek w proszku 2g szczypta

Oregano suszone 3g 1/2 łyżeczki

Papryka, mielona 3g 1/2 łyżeczki

Rozmaryn świeży 5g gałązka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone mięso. Gdy mięso się delikatnie zetnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dusimy całość kilka minut i w momencie kiedy cukinia zmięknie wlewamy pomidory w puszcze. Dusimy kilka minut dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.

20160830_172651 20160830_173504

Dodaj komentarz