Makaron z indykiem i warzywami z lekko orientalną nutą


KCAL: 492 WĘGLOWODANY: 73,5 BIAŁKA: 31,9 TŁUSZCZE: 12,1


 

SKŁADNIKI:
makaron pełnoziarnisty (u mnie grube wstążki) 80g porcja
filet z indyka 100g porcja
oliwa z oliwek/olej rzepakowy 10g 2 łyżeczki
papryka czerwona 65g 1/2 mniejszej sztuki
papryka żółta 65g 1/2 mniejszej sztuki
marchew 50g 1 sztuka
szczypiorek 10g 2 łyżeczki
cebula czerwona 50g 1 mała sztuka
pieprz czarny 2g szczypta
papryka czerwona 3g 1/2 łyżeczki
imbir mielony 2g szczypta
kurkuma 2g szczypta
kolendra mielone 2g szczypta


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Indyka kroimy w kostkę, dodajemy łyżeczkę oliwy oraz przyprawy, mieszamy (można odstawić do lodówki na 30-60 min). Paprykę kroimy w paseczki, marchew w plasterki, małą cebulę w ćwiartki. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy warzywa, kiedy zmiękną i ładnie się zarumienią dodajemy mięso i smażymy aż się zetnie. W razie potrzeby można podlać wodą. Mięso z warzywami mieszamy z ugotowanym al dente makaronem, dodajemy posiekany szczypior i gotowe.
Smacznego!

PicsArt_02-18-09.43.30

Dodaj komentarz